Recent Posts

Archive

Tags

Ikke glem!


"Husk å kjøpe dopapir!" står det på lappen. Det ville være kjedelig å glemme. Derfor klistrer du kanskje også lappen på et sted den vil være godt synlig. "Husk..."

Sammenliknet med dopapir, finnes det andre ting som er enda mer viktig å huske på. I møte med hverdagens små og store utfordringer, eller fortidens mer utfordrende minner, kan det være lurt å minne seg selv på mer positive tanker som gjør en bedre rustet til å gå ut i dagen. I stedet for å bryte seg selv ned, kan det være lurt å gjøre en liten innsats for å bygge seg selv opp.

Her er åtte lure lapper du kan henge på veggen - gjerne ved siden av speilet:

1. “Ny dag, nye muligheter” Hver ny dag representerer faktisk en ny mulighet til at ting kan bli bedre, eller de gir deg en ny sjanse til å nå dine mål. Gårsdagen kan ha vært kjip på mange måter, men det som skjedde da, trenger likevel ikke prege dagen i dag. Forsøk å gi dagen en sjanse – for det er det den gir deg.

2. “Ikke gi opp!” Står du foroan et fjell du må bestige, ikke gi opp! Forsøk å se på det som en utfordring – og forsøk å si til deg selv at du liker utfordringer. Om ikke annet så kan det gjøre det lettere å møte dem. Vi vandrer alle i ulikt terreng, og noen vil møte brattere fjell enn andre. Men ikke gi deg selv om det føles håpløst! Fokuser heller på å ta skritt for skritt, så vil du sakte, men sikkert nærme deg målet.

3. “Du er god nok!” Siden mange har lett for å glemme det, og siden lista for prestasjoner ofte legges urimelig høyt, kan det være lurt å minne seg selv på at man egentlig er god nok. Du trenger ikke strebe etter å være best, flottest eller flinkest. Du trenger ikke strebe etter andres anerkjennelse, ros eller beundring. Det viktigste er at du anerkjenner seg selv. Så sant du gjør så godt du kan, eller så godt som situasjonen tilsier, har du all grunn til å være fornøyd.

4. “Du kan det du vil!” Dette henger sammen med de to punktene over (2 og 3), men kan fint stå alene. Det handler selvsagt ikke om at ALT er mulig bare du vil sterkt nok. Det handler om å ikke gi opp, men heller bite tenna sammen og vite med deg selv at dette kan du klare. - Og klarer du ikke i dag, så kanskje du klarer i morgen (jf. punkt 1).

5. “So what?” Det gjelder å huske på at selv om ting går skeis eller noe føles skikkelig kjipt, så trenger du ikke la det ødelegge dagen eller ta knekken på selvbildet. Det føles mye bedre å kunne trekke litt på skuldrene og si “Sånn og sånn skjedde… Hva så?”

6. “I’m bullet proof, nothing to lose” Dette er et sitat fra Sia’s sang “Titanium”. Også det kan være en påminner om at når det føles som at alt går skeis, når du har tapt alt og ikke har mer å tape, ja, da er du jo nærmest “skuddsikker” i forhold til hva som enn måtte skje. Du kan sammenlikne det med å miste alle pengene dine - hva mer har du ta å tape? "I’m bullet proof! Noting to lose!"

7. “You are loved” Det kan være lurt å minne seg selv også på dette – i hvert fall hvis du har lett for å glemme det. Til tider kan det kanskje føles som om det virkelig ikke finnes noen andre i denne verden som bryr seg eller er glad i deg. Men i de aller, aller fleste tilfeller er det ikke slik. En liten påminnelse kan da være på sin plass før du går ut i dagen - og det skader heller ikke å skrive opp navnet til de menneskene du vet elsker deg, slik at du blir minnet på det når livet føles kjipt.

8. “You can make a difference” Noe av det beste man kan gjøre når man selv føler seg nedfor – når følelser av håpløshet, verdiløshet og meningsløshet har fått overtaket – er å kaste litt lys på andres sti. Si noe hyggelig som styrker en annens selvbilde, ta en telefon til en du vet er ensom, gi den gamle nabodamen en klem på veien ut fra blokka eller hjelp noen med handleposene. Det trenger ikke være store ting – men det kan gjøre en stor forskjell for den andre. Til gjengjeld vil man få oppleve at man har gjort noe meningsfylt og at man har verdi for et annet menneske. Den som gir, den får! Du kan kanskje ikke redde hele verden i dag, men du kan gjøre en forskjell i noens liv!