Hvordan virker selvskading på kroppen?

Selvskading kan gi lindring mot vonde følelser her og nå. Det er det fysiologiske grunner til - og man kan faktisk bli avhengig.

Ingen av oss liker å ha det vondt. Når livet føles vanskelig, meningsløst og håpløst er det helt normalt å lengte etter noe som lindrer, noe som gjør at vi får det bedre.

Kroppen vår har mekanismer som kan bidra til å lindre smerte og gi oss en følelse av glede, tilfredshet og velvære. Det er noen bestemte signalstoffer som produseres i hjernen, som fremkaller disse reaksjonene (f.eks. endorfiner og dopamin).

Når vi føler oss nedstemt, stresset eller «satt ut», kan vi automatisk ty til handlinger som gjør at hjernen frigjør disse signalstoffene – slik at vi føler oss bedre:

Noen føler et sterkt sukkersug. Dette er ikke det samme som sult, men handler om et behov for lindring av smerte, uro og ubehag i bytte mot økt glede og velvære. Sukker gjør nemlig at hjernen skiller ut endorfiner og dopamin. Hvis du har trøstespist, vil du kanskje kjenne igjen dette.

Andre kan føle et akutt behov for en røyk – og det hjelper: Nikotin virker nemlig slik at det øker dopaminnivået i hjernen. Hvis du røyker, har du kanskje merket at du blir roligere av en røyk når du er stresset.

Atter andre forsøker å døyve vanskelige følelser og situasjoner med alkohol. Også dette gir raskt smertelindring og velvære. Selv små mengder alkohol gjør at det skilles ut mye dopamin, i tillegg til endorfiner og serotonin. Du har kanskje drukket på fest og merket at du straks ble mer glad til sinns – da vet du at det fungerer.

Mange som selvskader, gjør det nettopp for å lindre psykisk smerte, uro og ubehag. Det er helt naturlig å lengte etter å ha det bedre i slike situasjoner, og på samme måte som sukker, røyk og alkohol vil også selvskading gi umiddelbar smertelette og økt velvære. Når kroppen blir skadet, skiller den nemlig ut endorfiner. Det fungerer nokså umiddelbart, og man kan bli avhengig – på samme måte som av sukker/søtsaker, nikotin og alkohol!

Det disse fire «mestringsstrategiene» har til felles, er at de kan virke skadelig på kroppen. Ingen av dem er derfor særlig gunstige. Man kan bli avhengig, men de løser ingen problemer!

Skal man slutte med selvskading, kan man – på samme måte som ved sukker-, nikotin- og alkoholavhengighet – ha behov for avvenning og hjelp.

Ett viktig skritt på veien, kan være å erstatte dem med mer hensiktsmessige strategier. Både fysisk aktivitet og hudkontakt (en god klem på minst 20 sek) utløser endorfiner og gir således smertelindring og økt glede/velvære uten å påføre kroppen skade. I tillegg er det viktig å rette tiltak inn mot årsaken til smerten. De fleste problemer kan løses, eller man kan få hjelp til å forholde seg til dem på en måte som gjør dem mindre smertefulle og funksjonsnedsettende.

Du kan lese mer om hvordan du kan slutte med selvskading her.

©2017 by Selvskadingshjelpen.
Created with Wix.com