Gazing Out to Sea

Hvordan behandle arr?

Selv om arr etter selvskading ikke alltid kan unngås, er det mulig å påvirke dem slik at de blir minst mulig synlig.

Sy sprikende sår

Har man store, eller dype sår, kan det være lurt å sy slik at sårkantene blir liggende pent mot hverandre. Da blir arret penere når det gror. Dette er særlig viktig for sår som går over ledd, fordi huden der utsettes for drag og bevegelse (noe som kan gjøre arrene tykkere, mørkere og mer klumpete - såkalt hypertrofiske arr).

Husk: Dersom du oppsøker legevakta for å bli sydd, har du rett på tilbud om bedøvelse! Hvis ikke du blir spurt, har du rett til å be om det. Det er ikke alle leger som bruker bedøvelse når de kun skal sy ett sting. Andre trenger påminnelse for å huske det i det hele tatt. Så bare spør! 

Unngå infeksjon

Det er viktig å passe på at såret ikke blir infisert, da infeksjon også kan forstyrre sårtilhelingen og gi et styggere arr. Føre var er det lurt å tenke over hva du bruker til å skade deg: Ikke bruk noe som er urent og kan sende bakterier gjennom hudbarrieren.


Hvis du har skadet deg, bør du rense såret. Overfladiske sår kan du fint behandle selv. Det kan du gjøre ved å la såret blø litt naturlig, vaske det i rennende vann, saltvann eller desinfeksjonsmiddel (f.eks. Pyrisept eller Klorhexidin), og så dekke det med en passende bandasje (f.eks. plaster eller en ren kompress).

Tegn på infeksjon kan være rødlig hud, hevelse, smerter og væsking fra såret. Infeksjon i overfladiske sår vil som oftest gå over av seg selv, mens dypere infeksjoner kan kreve mer behandling (f.eks. rensing og ev. antibiotika). Oppsøk lege hvis du er i tvil.

Beskytt såret mot solskinn

Alle arr bør beskyttes mot sollys ett års tid, i hvert fall til huden ser normal ut. Sollys har en tendens til å omgjøre arr til “tatoveringer”: Arrene blir ekstra pigmenterte og derfor gjerne mørkere (såkalt hyperpigmentering). Risikoen for silke arr større hos dem med mørk hud eller lys/rosa hud.

Det er særlig den første tiden solskinn øker faren for "tatoveringsarr". Det er da viktig å beskytte arret med en solkrem med høy faktor eller dekke det til, for eksempel med klær, bandasje, plaster eller papirtape.

Silikonprodukter

På apoteket kan man kjøpe silikonprodukter som kan redusere arrdanningen og gjøre arrene penere. De finnes både som bandasjer og som krem. De kan brukes på nye sår når disse er lukket, men også på gamle arr for å gjøre dem penere.

Dekkstift eller tatovering

Gamle arr kan skjules med dekkstift/ concealer eller brunkrem. Det finnes mange tips om hvordan man kan dekke over arr med sminke. Andre velger å skjule skjemmende arr med tatovering. Det er en varig løsning som man bør tenke grundig over, men det er en mulighet.

Uplifted Youth

Ulike personer - ulike historier - ulike valg

Det er viktig å huske at vi alle er forskjellige! Noen ønsker å skjule sine arr fordi de minner om en vond fortid. Andre ønsker å vise dem fordi de er en del av deres historie. De vil ikke gjemme seg bort lenger.